Slimme tips voor veilig autorijden in winterse omstandigheden

Real-Wise Rijopleidingen

Slimme tips voor veilig autorijden in de winter

De winter brengt soms uitdagende weersomstandigheden met zich mee. Het is erg belangrijk om goed voorbereid de weg op te gaan. In deze blog delen we slimme tips om veilig te rijden in winterse omstandigheden, zodat jij jouw winterse ritten kunt omtoveren tot een veilige en plezierige ervaring.

Hieronder lees je 5 tips voor het rijden onder winterse omstandigheden bij sneeuw en gladheid

Slimme tips voor veilig autorijden in de winter

De winter brengt soms uitdagende weersomstandigheden met zich mee. Het is erg belangrijk om goed voorbereid de weg op te gaan. In deze blog delen we slimme tips om veilig te rijden in winterse omstandigheden, zodat jij jouw winterse ritten kunt omtoveren tot een veilige en plezierige ervaring.

Hieronder lees je 5 tips voor het rijden onder winterse omstandigheden bij sneeuw en gladheid

TIP 1:

Zorg dat je auto ijs- en sneeuwvrij is;  Denk hierbij ook aan het zichtbaar maken van de parkeersensoren en verlichting. Naast dat het een fikse boete kan opleveren wanneer je dat niet doet, is het erg belangrijk om goed zicht te houden op de weg. Ook is het slim om een setje winterspullen in je auto te leggen. Denk aan een ijskrabber, ruitensproeiervloeistof mét antivries en een zeemspons (handig bij beslagen autoruiten). En omdat accuproblemen in de winter op de loer liggen, is een setje startkabels een must.

TIP 1:

Zorg dat je auto ijs- en sneeuwvrij is;  Denk hierbij ook aan het zichtbaar maken van de parkeersensoren en verlichting. Naast dat het een fikse boete kan opleveren wanneer je dat niet doet, is het erg belangrijk om goed zicht te houden op de weg. Ook is het slim om een setje winterspullen in je auto te leggen. Denk aan een ijskrabber, ruitensproeiervloeistof mét antivries en een zeemspons (handig bij beslagen autoruiten). En omdat accuproblemen in de winter op de loer liggen, is een setje startkabels een must.

TIP 2:

Houd afstand en kijk ver vooruit; Genoeg afstand houden en ver vooruitkijken is natuurlijk altijd belangrijk, maar al helemaal bij gladheid en slecht zicht bij sneeuw. Die paar extra meters geven je meer tijd om te reageren op een onverwachte situatie. Bijvoorbeeld bij een file, wanneer je eerder begint te remmen om te voorkomen dat je doorglijdt. Lees de volgende tip over hóe je in zo’n situatie dan het best kunt remmen. Den aan de vuistregel voor mist; halveer je snelheid en verdubbel de afstand tot je voorligger. Want op een gladde weg kan je remweg drie tot vier keer zo lang zijn. Reageer rustig, ga niet abrupt sturen en remmen. Rijd voorzichtig en houd minimaal 3 seconde afstand tot je voorligger.

TIP 2:

Houd afstand en kijk ver vooruit; Genoeg afstand houden en ver vooruitkijken is natuurlijk altijd belangrijk, maar al helemaal bij gladheid en slecht zicht bij sneeuw. Die paar extra meters geven je meer tijd om te reageren op een onverwachte situatie. Bijvoorbeeld bij een file, wanneer je eerder begint te remmen om te voorkomen dat je doorglijdt. Lees de volgende tip over hóe je in zo’n situatie dan het best kunt remmen. Den aan de vuistregel voor mist; halveer je snelheid en verdubbel de afstand tot je voorligger. Want op een gladde weg kan je remweg drie tot vier keer zo lang zijn. Reageer rustig, ga niet abrupt sturen en remmen. Rijd voorzichtig en houd minimaal 3 seconde afstand tot je voorligger.

TIP 3:

Trap je rem én koppeling hard in; Het zal je maar gebeuren: het is glad en je rijdt achter een automobilist die opeens keihard op de rem trapt omdat er een obstakel op de weg ligt. Hoe rem je in zo’n onverwachte situatie? Trap je rem en koppeling tegelijkertijd hard in. Dit zorgt voor een hoge rem druk, zodat het ABS (antiblokkeersysteem) wordt geactiveerd. Het ABS is nodig zodat je wielen blijven draaien en je kunt blijven sturen.

TIP 3:

Trap je rem én koppeling hard in; Het zal je maar gebeuren: het is glad en je rijdt achter een automobilist die opeens keihard op de rem trapt omdat er een obstakel op de weg ligt. Hoe rem je in zo’n onverwachte situatie? Trap je rem en koppeling tegelijkertijd hard in. Dit zorgt voor een hoge rem druk, zodat het ABS (antiblokkeersysteem) wordt geactiveerd. Het ABS is nodig zodat je wielen blijven draaien en je kunt blijven sturen.

TIP 4:

Rustig optrekken; Moet je vanuit stilstand wegrijden bij sneeuw of op een gladde weg? Geef dan niet te veel gas, en laat de koppeling rustig opkomen. Lukt dit niet dan is het verstandig om weg te rijden in je tweede versnelling.

TIP 4:

Rustig optrekken; Moet je vanuit stilstand wegrijden bij sneeuw of op een gladde weg? Geef dan niet te veel gas, en laat de koppeling rustig opkomen. Lukt dit niet dan is het verstandig om weg te rijden in je tweede versnelling.

TIP 5:

Rijd over hoofdwegen; Als laatste tip voor rijden met gladheid raden we aan om de hoofdwegen te gebruiken. Op deze wegen wordt veel gestrooid, omdat het openbaar vervoer hier ook gebruik van maakt. Wil je toch een kruip-door-sluip-door-route rijden, doe dit dan extra rustig en gecontroleerd.

TIP 5:

Rijd over hoofdwegen; Als laatste tip voor rijden met gladheid raden we aan om de hoofdwegen te gebruiken. Op deze wegen wordt veel gestrooid, omdat het openbaar vervoer hier ook gebruik van maakt. Wil je toch een kruip-door-sluip-door-route rijden, doe dit dan extra rustig en gecontroleerd.

By Published On: januari 7th, 2024Categories: General